ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ;

Οι απόψεις των μελών της ΣΕΒΕ

Φανή Τριανταφύλλου

Η συστημική θεραπεία επιδιώκει να κατανοήσει το άτομο σε σχέση με τους άλλους και όχι μεμονωμένα. Το άτομο θεωρείται μέρος μιας μεγαλύτερης μονάδας ή συστήματος, για παράδειγμα, ενός ζευγαριού, μιας οικογένειας, μιας οργάνωσης ή μιας κοινότητας. Η συστημική  θεραπεία επιδιώκει να εντοπίσει βαθιά εδραιωμένα πρότυπα στις σχέσεις ενός ατόμου, αλλά και με τα μέλη της οικογένειας. Η διαδικασία βοηθά να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους τα μέλη επικοινωνούν και συμπεριφέρονται μέσα σε ένα σύστημα, με βάση τις πεποιθήσεις σχετικά με τους αντίστοιχους ρόλους τους.

Δέσποινα Δριβάκου

Το «συστημική» βγαίνει από το «σύστημα»: Τα συστήματα δεν υπάρχουν πραγματικά, είναι κατασκευές της σκέψης μας. Εμείς οι ίδιοι ορίζουμε κάθε φορά τα συστημικά όρια ανάμεσα στο Μέσα και στο Περιβάλλον, εμείς καθορίζουμε το αν θα δούμε «ως σύστημα» την πυρηνική οικογένεια, το ζευγάρι των γονιών, τις γυναίκες της οικογένειας ή μια ευρύτερη ομάδα συγγενών. Το ίδιο και για το σύστημα περιγραφής και εξήγησης που θα χρησιμοποιήσουμε και για τις θεωρίες που θέλουμε να επιστρατεύσουμε για να κατανοήσουμε κάτι. Εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε τι και πώς το βλέπουμε. «Συστημική» σημαίνει για μένα μεταξύ άλλων τυχαιότητα, δηλαδή: «Θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς».

Τάσος Ζήσης 

Συστημική σκέψη είναι….

η αναγνώριση και η αποδοχή της Αυτοποίησης,
η δύναμη και ο θαυμασμός της Αυτοοργάνωσης,
η διεργασία και η ελευθερία του Αυτοπροσδιορισμού,
η περιοδικότητα και η σχετικότητα της Αυτογνωσίας και, τέλος,
η επιτρεπτικότητα και η λειτουργικότητα της Αυτοκαταστροφής.

Συστημική θεραπεία είναι η θεραπεία που διέπεται από όλα τα παραπάνω!

Δημήτρης Θεοδωρίδης

Το συναρπαστικό στη συστημική προσέγγιση είναι πως διαλύει την ψευδαίσθηση ότι ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας γνωρίζουμε τις ψυχικές ασθένειες και τη θεραπεία τους. Οποιαδήποτε άποψη για ένα ψυχολογικό πρόβλημα θεωρείται κατασκευή σε επίπεδο λεκτικής επικοινωνίας. Πιστεύουμε ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα: τις σχέσεις του, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τις εμπειρίες του, την ευαισθησία του κ.ά. Δεν διατυπώνουμε διαγνώσεις, αλλά σε συνεργασία με τους ανθρώπους που απευθύνονται σε μας διερευνούμε τις σημασίες όσων συμβαίνουν και εναλλακτικές δυνατότητες. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία έχει τη μορφή ενός ισότιμου διαλόγου, που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα και προσανατολισμό στα αποθέματα.

Βιργινία Ιωαννίδου

Συστημική είναι:

  • να διατηρείς την περιέργειά σου και ας μοιάζει γνώριμη μια ιστορία, 
  • να σκέφτεσαι όλους τους ανθρώπους ενός συστήματος και να τους προσκαλείς φυσικά ή νοερά στη θεραπεία, 
  • να μαθαίνεις μαζί με τον θεραπευόμενο για τον ίδιο και για τον εαυτό σου. 

Χριστίνα Λαγογιάννη